Rode kooltaartjes met druiven en roquefort is een feestelijk recept uit het kookboek De vrolijke tafel, feestelijk koken zonder pakjes van Karin Luiten.

Rode kooltaartjes met druiven en roquefort

Rode kooltaartjes met druiven en roquefort is een feestelijk recept uit het kookboek De vrolijke tafel, feestelijk koken zonder pakjes van Karin Luiten. Volgens kok Karin Luiten kun je van elk etentje een feestje maken. Dit heerlijke voorgerecht past goed in een kerstmenu en is vooraf klaar te maken. Alleen op het laatst samenstellen en opwarmen in de oven. Je kunt het ook maken met bladerdeeg. Gebruik dan wel een blinde vulling (droge bonen) bij het voorbakken, anders rijst het deeg te veel.

 

Ingrediënten rode kooltaartjes met druiven en roquefort
(6 personen)

Vulling:

  • 300 g fijngesneden rode kool
  • 200 g pitloze witte druiven
  • 200 g roquefort
  • 100 ml rode wijn/port
  • 1 ui
  • 1 laurierblad
  • paar takjes peterselie
  • 25 g boter
  • 1 eetl suiker
  • zout & peper uit de molen

Walnotendeeg:

  • 50 g walnoten
  • 200 g bloem
  • 75 g koude boterblokjes
  • 1 ei
  • snufje zout
  • wat boter en bloem voor invetten
Bereiding rode kooltaartjes met druiven en roquefort
(30 minuten)

Bereiding taartbodems:

  • Zet de oven aan op 200 °C. Kwast 6 taartvormpjes (Ø 12 cm) in met boter en bepoeder met bloem.
  • Rooster de walnoten in de oven lichtgekleurd in ± 8-10 minuten. Laat afkoelen en maal fijn in de keukenmachine of met de staafmixer.
  • Kneed samen met de overige ingrediënten tot een soepele deegbal. Voeg 1-2 eetlepels koud water toe als het niet goed pakt. Duw zo dun mogelijk uit in de vormpjes. Prik de bodems in.
  • Laat afgedekt 1 uur opstijven en rusten in de vriezer. Langer mag ook, pak ze dan wel goed in.
  • Bak in 10-12 minuten gaar en lichtgekleurd in de hete oven. Laat afkoelen. Ze zijn fragiel, dus bewaar ze in de vormpjes.

Bereiding rode kool:

  • Snipper de ui en fruit zachtjes in de boter.
  • Voeg de rode kool toe plus de wijn/port, 100 ml water, laurier, suiker, zout en peper.
  • Laat met deksel op de pan in ± 15 minuten beetgaar smoren. Laat iets afkoelen. Of helemaal, als je het vooraf maakt.

Samenstellen:

Zet de taartbodems (zonder vormpjes) op een bakplaat. Schep de rode kool erin. Verdeel de losse druiven en brokjes roquefort erover. Bak ± 10-15 minuten in de oven (200 °C) tot de kaas iets gesmolten is. Maal er wat peper over en bestrooi met blaadjes peterselie.

Tip

Je kunt de taartjes ook serveren op een bedje van licht aangemaakte eikenbladsla.

 

De vrolijke tafel, feestelijk koken zonder pakjes &zakjes van Karin Luiten is verschenen bij uitgeverij Nieuw Amsterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *