Gewone mensen, bijzondere verhalen

Vanwege de toenemende drukte bij PostNL door de feestdagen kan het zijn dat je jouw tijdschrift in deze periode iets later ontvangt dan normaal. De bezorgers van PostNL werken hard om alles op tijd te bezorgen en wij vragen om je begrip en geduld als de post toch vertraagd is.
overzicht

panelverhalen

‘Alleen omdat ik vlakbij woon, ben ik hun mantelzorger’

Nooit heb ik een warme band met mijn ouders gevoeld. Veel tijd was er vroeger niet voor mij en ’s avonds aan de eettafel was er meer ruimte voor commentaar dan voor complimenten. Nadat ik uit huis ging, heb ik het contact beperkt tot de feestdagen en verjaardagen. Ik ging niet vaak langs, ondanks dat ik in de buurt ben blijven wonen. Mijn ouders kwamen ook niet vaak bij mij. Hun houding is altijd heel anders geweest naar mijn twee jongere zussen toe, een tweeling. Dat zijn de oogappels van mijn ouders, ik ben het zwarte schaap. Ik heb me daarbij neergelegd, alleen zorgt het nu wel voor wrijving. Mijn ouders gaan namelijk steeds meer mankeren en ik draai elke keer voor alles op. Mijn zussen zijn na hun studie namelijk allebei wat verder weg gaan wonen: de een woont op ruim een halfuur rijden, de andere is minstens een uur onderweg. Dus wat gebeurt er? Als er iets is, trekken mijn ouders bij mij aan de bel. Ik heb al een paar keer een bezoek aan het ziekenhuis en de huisarts gebracht met hen, én ik heb mijn vader al een paar keer van de grond opgeraapt nadat hij was gevallen. Mijn zussen, met wie ik overigens best een prima band heb, lijken het wel makkelijk te vinden zo. Maar mij begint het steeds zwaarder te vallen, vooral ook omdat ik eigenlijk helemaal geen goede band heb met mijn ouders. Wat kan ik doen? Moet ik de volgende keer gewoon ronduit nee zeggen tegen mijn ouders en zeggen dat ze het maar een keer aan mijn zussen moeten vragen? 

Marion (59)
image
Reactie plaatsen

Deze zal niet gepubliceerd worden bij je reactie, maar kan worden gebruikt door de redactie om contact met je op te nemen

Reacties
 • Hülya
  (44 )
  28/09/2023
  17:06

  Natuurlijk kun je je ouders vragen om ook eens beroep te doen op je zussen. Ook al wonen die verder weg. Het zijn immers ook hun ouders. Als jij nee antwoord dan moeten ze wel beroep doen bij je zussen. Door het steeds bij jou weg te leggen ontnemen ze ook een stukje zorg van je zusjes.
  Ik denk dat het ook mooi zou zijn om eens te vertellen wat hun gedrag met jou heeft gedaan. Maar dat neemt nog niet weg dat ook je zusjes verantwoordelijkheid mogen nemen.

  Succes met wat je beslist te gaan doen


 • Jeannie
  (49)
  28/09/2023
  19:29

  Zoals gebruikelijk draait het weer om de communicatie. Ik snap dat het je boven het hoofd groeit, maar voordat je de deur dichtgooit, zou je ook eens gewoon eerst met iedereen (ouders, zussen en evt. aangang) om de tafel kunnen gaan zitten en uitleggen dat je dan wel dichtbij woont, maar dat dat niet betekent dat jij alleen de verantwoordelijkheid draagt voor jullie ouder wordende ouders. Los van het feit dat jullie band niet de beste is (of je dat überhaupt wil noemen, moet je zelf weten) is het lichamelijk ook niet alleen vol te houden.
  Probeer om met zijn allen goede afspraken te maken en spreek ze erop aan als de anderen zich er niet aan houden.
  En anders zit er niets anders op dan uitzoeken of je ouders niet beter af zijn in een verzorgingshuis of met regelmatige thuiszorg.
  Ik wens je sterkte de komende tijd.


 • Sofie
  (123)
  03/10/2023
  13:23

  Met verwijten maken los je niets mee op. Zorg dat je met iedereen een keer om de tafel gaat zitten. Misschien willen ze een keer met z’n allen komen eten? Benoem niet de relatie met je ouders maar geef aan dat je gerust een keer wat wil doen voor je ouders maar niet als het op mantelzorg aankomt dat jij steeds de gene bent die opdraaft omdat jij het dichtsbij woont heus wel natuurlijk met calimiteiten maar dar je nu merkt dat papa…. en dat mama…. en dus dat je meer nu hun mantelzorger voelt dan hun kind. Hoe zij dit gaan oplossen? Dat je snapt dat je ze ermee overvalt maar gaan jullie hulp inschakelen of wil één van je zussen de taken overnemen? Hoe gaan jullie dit dus als gezin oplossen?


 • M
  (44)
  04/10/2023
  10:58

  Ik voel met je mee ik heb maar liefst vier broers en zussen en die keken lekker de andere kant op toen mijn moeder signalen van alzheimer begon te vertonen. Ik was degene die overal voor opdraaide en zelfs om de haverklap door de buren uit bed werd gebeld omdat moeder levensgevaarlijke capriolen begon uit te halen, laat in de avond dwalen op straat, eten laten aanbranden zodat de buren het zelfs roken. Totdat ik er ook bijna aan onderdoor ging, toen kwamen mijn broers en zussen ineens ook in actie. Wacht niet totdat jij het niet meer kan opbrengen. Trek aan de bel en laat je zussen weten dat het echt zo niet langer meer kan.


image

Stephanie is moeder van Sterre, een zorgintensief kind. Ze ervaart het moederschap van Sterre als heel bijzonder en schrijft er een boek over...

Stephanie (34) LEES
detail
image

Iris kwam overspannen thuis te zitten. Door mindfulness kreeg ze haar leven op de rit. Vooral de mindfulness voor mama's hielp haar in het dagelijks leven.

Iris (41) LEES
detail
image

Ole woont in Denemarken en voor hem is verhuizen geen optie. Om een leven met hem te kunnen opbouwen, zal Marlies dus moeten emigreren…

Marlies (40) LEES
detail
image

Jeanet en Michiel zijn al 20 jaar bij elkaar, maar is hun huwelijk ook sterk genoeg om Jeanets slippertje te overleven....

Jeanet (41) en Michiel (43) LEES
detail