Gewone mensen, bijzondere verhalen

overzicht

panelverhalen

Birgitta wil ook tijdens de feestdagen alcoholvrij

Na de zomervakantie, waarin ik me flink te goed deed aan wijn, sangria en cocktails, ging bij mij de knop om: ik besloot een tijdje te stoppen met drinken. Ik dacht aan een paar maanden, maar het beviel me zo goed dat ik nu nog steeds niet drink. Ik slaap beter, mijn huid ziet er beter uit, ben wat kilo’s kwijt en voel me minder opgeblazen... Bovendien lees je steeds vaker over de negatieve langetermijneffecten van alcohol en dat sterkt me in mijn keus. Maar het is niet altijd makkelijk. Soms heb ik heel erg trek in een wijntje en daarnaast is drinken in mijn familie en vriendenkring belangrijk. Het is een sociaal smeermiddel, de drank komt altijd en overal tevoorschijn als we met elkaar zijn. In het begin schonk ik tijdens feestjes of borrels weleens appelsap of siroop in een wijn- of cocktailglas om te doen alsof ik ook aan de alcohol zat, maar na een tijdje begon het anderen toch op te vallen en moest ik het wel vertellen. De reacties waren wisselend, ik maakte behoorlijk wat los. En soms werd het me moeilijk gemaakt door opmerkingen als: ‘Joh, eentje kan toch wel?’ of doordat er een goede wijn werd opengetrokken waar iedereen zichtbaar van genoot. Toch wil ik volhouden om niet te drinken. Wat kan ik doen om de feestdagen door te komen zonder te bezwijken voor de druk van anderen en alle verleidingen te weerstaan die op de loer liggen?

Brigitta (38)
image
Reactie plaatsen

Deze zal niet gepubliceerd worden bij je reactie, maar kan worden gebruikt door de redactie om contact met je op te nemen

Reacties
 • Sofie
  (41)
  25/11/2023
  09:48

  Je bent de baas over je eigen lichaam. Van groepsdruk moet jij je niets meer van aantrekken op je leeftijd. Ik neem met de feestdagen altijd een fles gluhwijn zonder alcohol van de slijterij mee omdat ik vaak nog moet rijden. Smaakt echt bijna hetzelfde. Zoek naar reviews alcohol vrije wijn. Ik had van de zomer bij iemand een wit wijntje genomen en die was zo lekker. Toen ik erna vroeg zei ze “is een alcohol vrije” ik had dat echt niet geproeft. Echter ben ik de naam ervan vergeten.


 • Jeannie
  (49)
  26/11/2023
  17:23

  Als eerste mijn complimenten dat je bent gestopt; ik kan me voorstellen dat dat niet makkelijk is.
  Ik zou als ik jou was beginnen met een berichtje naar je vrienden toe dat je toch echt van plan bent om ook dezs komende feestdagen zonder alcohol door te komen en dat je hoopt op hun steun. Krijg je die van sommigen niet, dan zou ik die contacten op een laag pitje zetten, want dat zijn dan geen echte vrienden.
  Ook zou ik de vrienden die je wel steunen, een keer uitnodigen om wat leuke mocktails te maken. Er zijn online vast wel lekkere recepten te vinden en je raakt er alvast van in de feeststemming.
  Als laatste zou ik eens nagaan hoeveel geld je bespaart op al.die alcohol. Hoe duur was de wijn die je normaal gesproken in huis had? Leg dat bedrag opzij en koop er iets leuks van voor jezelf. Van een mooi sierraad o.i.d. heb je langer lol dan van een paar glaasjes.
  Oh, en je bent natuurlijk wel de ideale Bob na een feestje.
  Ik wens je mooie, nuchtere feestdagen.


 • M
  (45)
  29/11/2023
  15:36

  Ik drink niet, dat heb ik nooit gedaan. Maar ik kan me voorstellen dat het lastig is om niet te drinken als je het echt lekker vindt en iedereen in je omgeving het doet. Focus je op de voordelen die jij ervaart. Jij zal na de feestdagen geen kater hebben en jij voelt je lekker fris na de dagen erna Ook kun je voordat de kerstdagen aanbreken lezen over de nadelige effecten van alcohol, misschien zeg je daardoor makkelijker ‘nee’ als iemand je een lekker drankje probeert aan te smeren.


image

Stephanie is moeder van Sterre, een zorgintensief kind. Ze ervaart het moederschap van Sterre als heel bijzonder en schrijft er een boek over...

Stephanie (34) LEES
detail
image

Iris kwam overspannen thuis te zitten. Door mindfulness kreeg ze haar leven op de rit. Vooral de mindfulness voor mama's hielp haar in het dagelijks leven.

Iris (41) LEES
detail
image

Ole woont in Denemarken en voor hem is verhuizen geen optie. Om een leven met hem te kunnen opbouwen, zal Marlies dus moeten emigreren…

Marlies (40) LEES
detail
image

Jeanet en Michiel zijn al 20 jaar bij elkaar, maar is hun huwelijk ook sterk genoeg om Jeanets slippertje te overleven....

Jeanet (41) en Michiel (43) LEES
detail