Gewone mensen, bijzondere verhalen

overzicht

panelverhalen

‘Mijn schoonzus drinkt stiekem’

Mijn zwager Peter - broer van mijn man Max - en zijn vrouw Leonieke wonen bij ons in de buurt. Als een van ons ergens hulp bij nodig heeft, met klussen bijvoorbeeld, dan zijn we er voor elkaar. Gesprekken blijven wel altijd wat oppervlakkig, Peter en Leonieke laten niet snel het achterste van hun tong zien. Hoeft ook niet, maar zo weet je dus niet zo goed wat een ander bezighoudt. Zo’n halfjaar geleden voelde ik dat er iets met Leonieke aan de hand was. Ze was afwezig, liep soms ineens de kamer uit. Ook mijn man wist niet wat er aan de hand was.  Onlangs heb ik zelf ontdekt wat er is, op het huwelijksfeest van een nicht. Ik kwam de toiletruimte binnen en zag hoe Leonieke een flacon aan haar lippen zette. Ze schrok, maar bekende me toen de flacon zeker drie, vier keer per dag te vullen met sterke drank, anders zou ze de dag niet doorkomen. Ik zei dat ze hulp moest zoeken, maar daar wilde ze niets van weten. Ik mocht ook niets tegen Max of Peter zeggen, als de tijd rijp was, zou ze zelf stappen ondernemen.  We zijn nu drie maanden verder en die stappen zijn niet genomen. Ik zie dat ze verder wegglijdt, ik vermoed dat ze meer is gaan drinken. Met haar praten lukt niet, ze ontwijkt me. Als ik het aan Max vertel, gaat hij waarschijnlijk direct naar zijn broer. Dat wil ik voorkomen. Maar ik maak me zorgen, ik moet hier iets mee doen, maar wat? Dorine (47)

Dorine (47)
image
Reactie plaatsen

Deze zal niet gepubliceerd worden bij je reactie, maar kan worden gebruikt door de redactie om contact met je op te nemen

Reacties
 • Hülya
  (43)
  10/05/2022
  21:01

  Ik zou altijd nog een gesprek aangaan met je schoonzus. En duidelijk vragen naar een termijn dat ze hierover gaat praten met haar partner of wel hulp gaat zoeken. Meestal zoekt een verslaafde naar redenen om door te gaan met zijn/haar verslaving. Als je om een termijn vraagt dan geef je haar ergens vrijheid en toch zet je ook druk achter. Als dat niet werkt zou ik het aan je schoonbroer vertellen maar wel eerst haar de mogelijkheid geven dat ze het eventueel zelf kan doen.
  Succes ermee


 • Angel
  (54)
  11/05/2022
  09:54

  Zonder professionele hulp gaat het niet lukken. Ze zal eerst moeten horen en vervolgens beseffen dat ze een verslaving heeft en hulp nodig heeft.
  Hoe hard het ook overkomt; ze zal door íemand een ultimatum voorgelegd moeten krijgen om te stoppen voor álles kapot gaat.
  Iedereen die nú van haar houd zal ze verliezen als ze doorgaat met drinken.


 • Jeannie
  (46)
  11/05/2022
  23:23

  Waarom moet jij hier iets mee doen? De enige redenen die ik me kan voorstellen die je hebt om iets te doen is als er kinderen zijn (maar die noem je niet) of als je weet dat ze anderen in gevaar brengt op bijv. de weg of op haar werk. Anders dan dat, hoef jij er helemaal niets mee te doen. Dit is stomweg gezegd helemaal jouw zaak niet. Je zwager komt er heus wel een keer zelf achter en hij is dan de aangewezen persoon om haar te helpen. Maar jij? Je staat te ver van haar af. En als je haar nu verraadt, dan maak je heel veel stuk, niet alleen tussen jullie, maar ook tussen je man en zijn broer.


 • Wijsneus
  (--)
  14/05/2022
  02:04

  Eens met Jeannie, niks aan toe te voegen.
  Behalve dat iemand die zoveel drinkt ook naar alcohol gaat ruiken, haar man weet misschien allang dat ze drinkt. Houden ze de vuile was liever binnen. Waarom is dat jouw probleem waar je iets mee moet? Neem wat afstand en laat ze het zelf oplossen.


image

Stephanie is moeder van Sterre, een zorgintensief kind. Ze ervaart het moederschap van Sterre als heel bijzonder en schrijft er een boek over...

Stephanie (34) LEES
detail
image

Iris kwam overspannen thuis te zitten. Door mindfulness kreeg ze haar leven op de rit. Vooral de mindfulness voor mama's hielp haar in het dagelijks leven.

Iris (41) LEES
detail
image

Ole woont in Denemarken en voor hem is verhuizen geen optie. Om een leven met hem te kunnen opbouwen, zal Marlies dus moeten emigreren…

Marlies (40) LEES
detail
image

Jeanet en Michiel zijn al 20 jaar bij elkaar, maar is hun huwelijk ook sterk genoeg om Jeanets slippertje te overleven....

Jeanet (41) en Michiel (43) LEES
detail