Gewone mensen, bijzondere verhalen

overzicht

panelverhalen

Ik ben aan de beurt voor het familiekerstdiner

Binnen de familie is het de gewoonte dat mijn zussen en ik om de beurt het kerstdiner verzorgen. Dit jaar is het mijn beurt. Er wordt altijd flink uitgepakt: minstens vier gangen met de beste wijnen en lekkerste likeurtjes. Mijn oudste zus Judith voegde daar zes jaar geleden een traditie aan toe: de gastvrouw koopt voor iedereen - 17 personen - een cadeautje. Heel leuk, maar alles bij elkaar ook best duur. Daar houden mijn man en ik wel al jaren rekening mee. We hebben een apart spaarpotje voor het kerstdiner, zodat we niet hoeven te beknibbelen en we onze familie een mooie avond kunnen bezorgen. Maar dit jaar hebben we dat potje een paar keer moeten aanspreken, omdat we anders niet uitkwamen. Het leven is duurder geworden, zeker voor ons, met twee studerende, thuiswonende kinderen. Die dragen wel wat bij in de kosten, maar dat is niet veel in vergelijking met de kosten. Ook heb ik wegens mijn gezondheid werkuren moeten inleveren waardoor ik wat minder verdien. Een paar dagen geleden hebben Vincent en ik een begroting gemaakt voor de kerst. Dat was schrikken. We ontdekten dat we zeker een paar honderd euro tekortkomen. Behoorlijk wat! Toch wil ik mijn familie een mooie kerstdag bezorgen en de tradities voortzetten. Dus iemand tips om de kosten te drukken en van het kerstdiner toch een succes te maken? Nina (54)

Nina (54)
image
Reactie plaatsen

Deze zal niet gepubliceerd worden bij je reactie, maar kan worden gebruikt door de redactie om contact met je op te nemen

Reacties
 • Jeannie
  (47)
  24/11/2022
  19:52

  Wat dacht je van open kaart spelen? Het klinkt alsof je hecht bentbmet je familie, anders zou je deze traditie niet zo lang volhouden met zijn allen. Stuur ze allemaal een bericht, leg eerlijk je situatie uit en vraag of ze over een oplossing mee willen denken. Misschien een keer ruilen? Cadeautjes overslaan of met een kleiner budget? Willen ze niet meebetalen? Of je maakt een keer een wat minder dure gerechten en een fles huismerk wijn. Daar zitten ook wel lekkere tussen.
  De tijden zijn nu eenmaal voor iedereen duur, dus wellicht kijken ze er niet eens van op en vinden ze het erg om een jaar wat minder duur te doen. Na twee door corona beperkte jaren is het gezellig samenkomen toch veel belangrijker dan die pakjes onder de boom en die dure fles wijn op tafel?
  Ik hoop dat jullie er met zijn allen uit komen en een gezellige kerst tegemoet gaan.


 • ELLEN
  (1234)
  25/11/2022
  10:19

  Ik heb wel tips maar ik zeg denk creatief. Bestel bijvoorbeeld: maaltijdboxen en een heerlijke gebaksbox bij TooGoodToGo of kijk in de supermarkt van te voren al wat in de aanbieding is of in de 35% korting bak. Vries het in.
  Je hebt dan het eten minimaal 35% goedkoper.
  Cadeautjes: kijk voor tips op internet onder DIY, bezoek een kringloopwinkel. Kijk van te voren via internet naar dingen wat flink in de aanbieding is.
  Zo heb ik voor mijn zoon voor Sinterklaas 2 fantastische spellen gekocht met 75% korting.


 • Hülya
  (43)
  25/11/2022
  18:16

  In deze al kostbare tijd kan ik me voorstellen dat je familie begrip zal tonen als je de situatie uitlegt. En kunnen jullie over stappen naar lootjes trekken(kan tegenwoordig online) zodat iedereen moeite doet en niet alles op de gastvrouw en gastheer terecht komt. Zo kunnen jullie je focussen op een fantastische diner. familietraditie mag je ook wijzigen, zeker in jullie situatie!


image

Stephanie is moeder van Sterre, een zorgintensief kind. Ze ervaart het moederschap van Sterre als heel bijzonder en schrijft er een boek over...

Stephanie (34) LEES
detail
image

Iris kwam overspannen thuis te zitten. Door mindfulness kreeg ze haar leven op de rit. Vooral de mindfulness voor mama's hielp haar in het dagelijks leven.

Iris (41) LEES
detail
image

Ole woont in Denemarken en voor hem is verhuizen geen optie. Om een leven met hem te kunnen opbouwen, zal Marlies dus moeten emigreren…

Marlies (40) LEES
detail
image

Jeanet en Michiel zijn al 20 jaar bij elkaar, maar is hun huwelijk ook sterk genoeg om Jeanets slippertje te overleven....

Jeanet (41) en Michiel (43) LEES
detail