Gewone mensen, bijzondere verhalen

overzicht

panelverhalen

Ik wil niet op Facebook staan

Ik heb niets met sociale media. Ooit heb ik een Facebookaccount gehad, maar dat heb ik verwijderd nadat ik ontdekte hoe de sociale mediabedrijven werken. Door mijn werk in het gevangeniswezen ben ik voorzichtig met het delen van gegevens. Via sociale media deel je blijkbaar van alles zonder dat je er erg in hebt. Weg ermee, dacht ik. Maar onlangs bleek dat ik toch online te vinden ben. Ik kwam een vriendin van mijn zus tegen in de supermarkt. ‘Leuk weekend gehad, zag ik?’ zei ze. Dat klopte, ik had een familieweekend achter de rug, waar ik veel plezier had gehad met mijn drie zussen. Maar hoe kon zij dat weten? ‘De foto’s op Facebook lieten weinig te raden over,’ lachte ze en pakte haar telefoon. Ze liet de Facebookpagina van mijn zus Anita zien, met daarop een hele rits foto’s, ook mét mijn naam en de namen van mijn man en kinderen. Ik raffelde het gesprekje af en vertrok naar huis. Met een rotgevoel... Ik wíl niet dat er zomaar foto’s van mij worden geplaatst! Meteen gooide ik het in de zussen-app, maar er werd luchtig op gereageerd: O, haha, sorry, hoor. Maar je staat er prachtig op, dus geen zorgen. Mijn andere twee zussen reageerden ook op zo’n manier, alsof ik me druk maak om niks. Is dat zo? Moet ik er niet te zwaar aan tillen? Of heb ik een punt en kan ik vragen of de foto’s verwijderd worden? Marianne (36)

Marianne (36)
image
Reactie plaatsen

Deze zal niet gepubliceerd worden bij je reactie, maar kan worden gebruikt door de redactie om contact met je op te nemen

Reacties
 • Jeannie
  (47)
  17/12/2022
  15:19

  Als eerste; als je niets van doen wil hebben met social media, waarom schrijf je dan je probleem op op een openbaar social media platform?
  Als tweede vind ik dat je wel een heel klein beetje paranoïde reageert. Is het een probleem van wereldformaat als er foto’s van jou op Facebook staan? Wat denk je dat ermee gebeurt? Niks. Je zussen krijgen een “like” en misschien wat commentaar, waarna het volgende onderwerp aan bod komt. Echt, zó belangrijk ben je niet in de ogen van hun Facebook vrienden.
  Dat je zelf geen Facebook pagina wil, moet je zelf weten. En als je wil dat je zussen bij iedere foto toestemming moeten vragen aan jou voordat ze die delen, moet je ook zelf weten. Maar vraag je vantevoren dan wel eerst even af of het je voor zoiets kleins iedere keer dezelfde discussie aan wil gaan.


 • Hülya
  (43)
  17/12/2022
  20:29

  Je hebt wel degelijk een punt! Als jij niet wilt dat jouw foto’s op Social media komen te staan, dan is dat jouw goed recht. Je zus(en) horen dat te respecteren. Tegenwoordig doen ze personen op foto’s onherkenbaar maken, mochten ze toch die ene foto willen delen. Voor hun heeft het plaatsen van een foto geen betekenis maar voor jou wel. Maak ze dat duidelijk.


 • Laura
  (40)
  18/12/2022
  04:48

  Ik vind inderdaad dat ze niet zomaar foto’s van jou en je gezin mag plaatsen, en al helemaal niet met de namen er ook nog eens bij vind ik wel ver gaan.
  Er gebeuren tegenwoordig al genoeg rare dingen, en helaas ook met foto’s (daar ga ik maar niet ongevraagd teveel op in) Had je van te voren wel aangegeven dat je dat niet wilt?


 • wijsneus
  (--)
  21/12/2022
  22:42

  Ja hoor, het is not done om mensen vol in beeld online te zetten zonder hun toestemming. Ze kunnen tenslotte ook een smiley over je gezicht plakken of je er helemaal afhalen.
  Ik heb dat ook gezegd tijdens een feestje waar veel foto’s werden gemaakt; ik wil niet op Facebook.

  Bij mij snapten ze wel waarom, en als ze het niet snappen: jammer dan, dat is hun probleem.
  Maar alles wat online staat gaat er nooit meer af.. een ander kan jouw foto gebruiken voor een profiel op een datingsite of erger..

  Als ze het niet snappen zou ik de zussen een berichtje sturen; wtf zie ik nou, waarom zet je naaktfoto’s online en wie is die vent waar je zoveel plezier mee hebt??
  Ze zal wel schrikken, dan zeggen: o wacht even, het is alleen je hoofd maar het lichaam is van iemand anders met veel grotere borsten. Leuk geintje… ik zou de straat niet meer opdurven.
  Als ze vraagt waar je dat hebt gezien kan je altijd nog zeggen: op mijn bureau haha ik vind het leuk om een beetje te knutselen met fotoshop en dacht: ik zet jou ook op een site. Dit is toevallig Youporn, vandaar. Maak je niet druk, mensen zijn het morgen weer vergeten en ze zien heus wel dat het alleen je gezicht is. Doe jij toch ook?

  Mss valt dan het kwartje, ze is nogal naief en respectloos tgo jou, als je dat niet wil wil je dat niet, ze kan die foto zo weghalen lijkt me.. je wil niet weten wat een ellende je ervan kan hebben, identiteitsdiefstal begint bij een valse pasfoto. Of een vals profiel.

  Je hebt groot gelijk zeker als je in het gevangeniswezen werkt, als een gedetineerde je herkent én jou niet kan luchten of zien ben je de sjaak. Daar staan ze vast niet bij stil, dan maar vragen en als het ze niet kan schelen zou ik wegblijven bij kerst, oud en nieuw of wat dan ook. Omdat ze Facebook kennelijk belangrijker vinden en dat is niet oké!


 • Jo
  (39)
  22/12/2022
  13:15

  Ik vind het nogal dubbel. ik vind social media hartstikke leuk maar ik hou er niet van als mijn foto’s ongevraagd worden gedeeld. Ook vraag ik altijd aan mijn vriendinnen of ze het oké vinden als ik een foto wil plaatsen waar zij opstaan en foto’s met kinderen erop: daar doe ik niet aan.
  Aan de andere kant is het inderdaad wel zo dat de vrienden van je zus er waarschijnlijk nauwelijks aandacht aan zullen besteden. Je zou je bezwaren later nog eens op een rustige manier kunnen herhalen, ik denk dat je boodschap dan heus wel overkomt en dat dit je niet zomaar weer zal overkomen.


image

Stephanie is moeder van Sterre, een zorgintensief kind. Ze ervaart het moederschap van Sterre als heel bijzonder en schrijft er een boek over...

Stephanie (34) LEES
detail
image

Iris kwam overspannen thuis te zitten. Door mindfulness kreeg ze haar leven op de rit. Vooral de mindfulness voor mama's hielp haar in het dagelijks leven.

Iris (41) LEES
detail
image

Ole woont in Denemarken en voor hem is verhuizen geen optie. Om een leven met hem te kunnen opbouwen, zal Marlies dus moeten emigreren…

Marlies (40) LEES
detail
image

Jeanet en Michiel zijn al 20 jaar bij elkaar, maar is hun huwelijk ook sterk genoeg om Jeanets slippertje te overleven....

Jeanet (41) en Michiel (43) LEES
detail