Gewone mensen, bijzondere verhalen

Vanwege de toenemende drukte bij PostNL door de feestdagen kan het zijn dat je jouw tijdschrift in deze periode iets later ontvangt dan normaal. De bezorgers van PostNL werken hard om alles op tijd te bezorgen en wij vragen om je begrip en geduld als de post toch vertraagd is.
overzicht

panelverhalen

Mireille is niet blij met de nieuwe vrienden van haar dochter

Mijn 16-jarige dochter Robyn heeft nieuwe vrienden. Ze halen haar regelmatig op, maar komen nooit binnen. Dus op een avond stapte ik snel naar buiten, voordat ze konden vertrekken. Twee jongens en een meisje stonden voor de deur, met een wezenloze blik in hun ogen. Een jongen droeg een leren jack, had warrig haar en vieze handen. ‘Van het klussen aan scooters,’ vertelde Robyn later. De ander had een sigaret in zijn mond, een bleek gezicht, droeg een gore spijkerbroek en zijn gympen waren op sterven na dood. Toen ik dichterbij kwam om me voor te stellen, rook ik de alcohollucht om hem heen. Robyns vriendin had paars haar en zoveel piercings dat ik ze niet kon tellen. Vrolijk zei ze haar naam: Lindsey. De jongens stelden zich mompelend voor, maar wisten niet hoe snel ze weg moesten zodra Robyn er was. Met een vervelend gevoel in mijn lijf keek ik ze na... Toen ik later hoorde waar deze nieuwe vrienden wonen, vond ik het nog vervelender: de grootste achterstandswijk in de stad, geen plek waar je na zessen hoort te zijn. Ik vind het niks dat ze daar met hen rondhangt. Robyn zegt dat ik me aanstel en dat het de trouwste vrienden zijn die ze ooit heeft gehad. Toch voelt het niet goed... Wat kan ik doen? Verbieden, of moet ik er gewoon op vertrouwen dat haar nieuwe vrienden inderdaad een klein hartje hebben en échte vrienden zijn? 

Mireille (43)
image
Reactie plaatsen

Deze zal niet gepubliceerd worden bij je reactie, maar kan worden gebruikt door de redactie om contact met je op te nemen

Reacties
 • Hülya
  (44)
  10/11/2023
  19:19

  Ik zou eerder geïnteresseerd vragen wat ze hebben gedaan op zo een avond. En wat maakt deze vriendengroep zo bijzonder. Daarmee raak je misschien wel de kern aan wat voor je dochter dus zo belangrijk is in een vriendschap. Het maakt niet uit hoe de ander eruit ziet. Jouw dochter vindt het fijn met ze. Daar draait het om. Nodig ze uit in huis om wat te drinken en luister naar hun gesprek. Het zijn kinderen van ongeveer haar leeftijd en hebben misschien geen ouder die let op hun kledingstijl. Of ouder die juist wel accepteert hoe hun kind zich aankleed.


 • Angel
  (55)
  11/11/2023
  08:47

  Beste Mireille.

  Het laatste wat je moet doen is verbieden want dan ben je bij je dochter de ingang kwijt en de controle.
  Blijf vooral in contact en vraag wat ze bij deze ‘vrienden’ vind wat ze eerder niet heeft ervaren. Wees onbevooroordeeld over hun uiterlijk en afkomst, ze kan daar nu niets mee.
  Ze heeft nu vooral mama op de achtergrond en is aan het ontdekken Ze gaat ook ontdekken dat deze mensen mogelijk niet echt bij haar passen, geef haar die ruimte maar.
  Als je bang bent voor drugsgebruik of andere destructieve acties benoem dat en vermijd directieve monologen wat als ‘preek’ geïnterpreteerd kan worden.
  Ga leuke dingen met haar doen om een beetje af te leiden en subtiel in haar eigen omgeving te houden.
  Veel succes.


 • Jeannie
  (49)
  11/11/2023
  16:31

  Ik denk dat ik jouw dochter een heel stuk intelligenter en vriendelijker inschat dan haar moeder. De vooroordelen spatten van mijn scherm af bij het lezen van je verhaal. Is dat wat je je kind(eren) mee wil geven? Dat een leren jack, vieze spijkerbroek, piercings en God verhoede het, een beetje vies zijn vsnwege met je handen werken, je meteen een halve crimineel maakt? Of dat je, als je in een achterstandswijk woont, wel nooit iets van je leven kunt maken?
  Wat een walgelijke kortzichtigheid en zelfingenomenheid spreekt hieruit. Terwijl ik je uit ervaring kan vertellen dat deze jongeren, waar jij je bekakte neusje zo voor ophaalt, straks degenen zijn die voor anderen de kastanjes uit het vuur halen, waar de keurige jongemannen die jij op het oog hebt, denken dat ze alles mogen. Respect voor je dochter.


 • Sofie
  (40)
  15/11/2023
  10:47

  Ik begrijp je zorgen. In het algemeen heerst er toch een groepsdruk. Zeg nooit dat je kind niet meer met een vriend om mag gaan. Dat maakt de vriendschap juist spannend. Nodig ze eens allemaal uit te komen eten en haal een lading pizza’s. Vooroordeel ze niet en als het bij jullie chill is komen ze misschien vaker bij jullie thuis om een filmpje te kijken of te eten. Zo heb je ze meer thuis dan op straat. Je leert ze beter kennen. Je kan als ouders wel jullie regels opstellen zoals voor het donker thuis zijn. Probeer de vrienden beter te leren kennen en dan ook in contact te komen met de ouders. Als je een redelijke band hebt met de ouders dan kan je ook dingen met hun overleggen zoals dat je het niet fijn vindt dat jullie dochter s avonds nog op straat is en ze daarom gerust een film mogen komen kijken bij jullie thuis.


image

Stephanie is moeder van Sterre, een zorgintensief kind. Ze ervaart het moederschap van Sterre als heel bijzonder en schrijft er een boek over...

Stephanie (34) LEES
detail
image

Iris kwam overspannen thuis te zitten. Door mindfulness kreeg ze haar leven op de rit. Vooral de mindfulness voor mama's hielp haar in het dagelijks leven.

Iris (41) LEES
detail
image

Ole woont in Denemarken en voor hem is verhuizen geen optie. Om een leven met hem te kunnen opbouwen, zal Marlies dus moeten emigreren…

Marlies (40) LEES
detail
image

Jeanet en Michiel zijn al 20 jaar bij elkaar, maar is hun huwelijk ook sterk genoeg om Jeanets slippertje te overleven....

Jeanet (41) en Michiel (43) LEES
detail