Gewone mensen, bijzondere verhalen

overzicht

panelverhalen

Ze gaat te vaak op stap

Ook ik ben ooit 17 geweest en weet nog hoe het was. Elke zaterdag stond ik in de kroeg. We begonnen met een drankje tijdens een potje darten of flipperen en aan het einde van de avond stond ik met vriendinnen op tafel te dansen. Ik heb goede herinneringen aan die tijd en snap als geen ander dat onze dochter Lize van bijna 18 ook veel plezier beleeft aan uitgaan en feestjes met vrienden. Omdat ze door de corona-maatregelen al zoveel heeft moeten missen, heeft ze het gevoel dat ze wat moet inhalen. Dat doet ze dan ook ‘goed’: ze gaat heel vaak de hort op en komt pas thuis als de deuren van de kroeg sluiten. In eerste instantie dachten haar vader en ik: laat haar maar even uitrazen, het wordt vanzelf minder. Het ís ook wel wat minder geworden, maar nog steeds erg veel, vind ik. Als we haar erop aanspreken, wuift ze het weg. Ze heeft al zolang binnen gezeten, zegt ze, maar ik vind dat dit excuus niet eeuwig geldig is... Lize is tegenwoordig minimaal drie keer in de week weg. Ook doordeweeks komt ze gerust na twaalven thuis en drinkt ze ook gewoon. Ze zit in de vijfde van het vwo, en met de cijfers die ze nu heeft, gaat ze nét over. Hoe lang blijft dat nog goed gaan? En dan haar gezondheid: ik ben bang dat haar feestgedrag vroeg of laat zijn tol gaat eisen. Wat kan ik doen om haar uitgaansgedrag wat in te dammen? Anne-Roos (49)

Anne-Roos (49)
image
Reactie plaatsen

Deze zal niet gepubliceerd worden bij je reactie, maar kan worden gebruikt door de redactie om contact met je op te nemen

Reacties
 • Angel
  (54)
  24/05/2022
  13:18

  Beste Anne-Roos.
  Dat je dochter de hort op gaat is niet gek na die coronagekte maar als haar schoolprestaties er onder gaan lijden wordt het tijd om een grens te trekken. Ze woont thuis, onder jouw dak en daar gelden jouw regels dus duidelijke afspraken maken op een rustig moment.
  In het weekend lekker vrij laten als ze niet straalbezopen thuis komt en door de week 22.00 binnen en geen drankgebruik. 18 en volwassen? Prima….. als mevrouw niet mee wenst te werken zal ze een eigen plekje moeten zoeken. Begrenzen kan duidelijk, consequent maar liefdevol. Ouders blijven de teugels vasthouden zolang ze thuis wonen.


 • Hülya
  (43)
  25/05/2022
  22:46

  Ik zou Lize vragen wat haar doel is voor lange termijn. En hoe ze dat gaat halen. Als ze nu door gaat met drinken en maar net haar cijfers haalt is dat een risico voor de langere termijn. We hebben allemaal thuis moeten zitten en toch onze verantwoordelijkheden moeten naleven. Ook dit hoort gewoon in ons leven. Dealen met wat er is.
  En beperken zolang ze studeert tot één of twee dagen.


 • Wijsneus
  (--)
  29/05/2022
  12:40

  Hoe is het jou vergaan na school en heb je je diploma gehaald? Wat had je gedaan als je ouders hadden gezegd jij blijft binnen mevrouw je woont in ons huis en al ben je voor de wet volwassen je moet doen wat wij zeggen. Ik heb het vermoeden dat ze al snel op een veel te duur kamertje gaat feesten maar nu met verdriet want problemen met ouders.. Dat is vragen om een ramp. Laat haar toch al is het moeilijk ze gaat gewoon over moet dat nou ook nog met uitstekende cijfers? Net over is ook over. Ik zou het risico niet nemen dat ze helemaal uit de bocht vliegt als het thuis niet leuk meer is. Ze echt veel gaat drinken en drugs gebruiken door de stress. Het wordt toch al minder schrijf je, vertrouw op je eigen opvoeding en haar gezonde verstand!


 • Jo
  (39)
  29/05/2022
  21:09

  Die jongens en meiden hebben heel wat in te halen geweldig dat het allemaal gewoon weer kan, maar het is wel lastig om maat te houden, dat zie ik wel meer in mijn omgeving bij die jongelui. Vroeger had ik zelf ook altijd het idee dat ik iets zou missen als ik eens niet bij een feestje was en dat is misschien ook voor je dochter zo. Misschien kun je haar eens mee op een uitje nemen en het dan in een ongedwongen sfeer bespreekbaar maken. Vertel haar over je angsten twijfels en over je eigen ervaringen. Ik denk dat je haar niets meer kan verbieden maar je kunt haar wel wijzen op de consequenties van haar keuzen en haar vertellen over jouw gevoelens daarbij


 • Joleen
  (40)
  02/06/2022
  18:42

  Kom op zèg ze is bijna 17! Met 17 jaar woonde ik al in een studentenhuis met 3 meiden van ongeveer dezelfde leeftijd. We gingen allemaal ook door de week zoveel mogelijk de hort op. Iedereen heeft uiteindelijk zijn studie afgemaakt en kijken wij nu als moeders nog vaak terug op de leuke tijd.


 • Lize
  (31)
  04/06/2022
  09:51

  Ze zit nog op de middelbare school en woont nog thuis. In dat geval ben jij de baas. Ze kan nog genoeg stappen als ze gaat studeren. Duidelijk aangeven stappen is prima in het weekend. Maar door de week ben je om 22:00 thuis. En je schoolwerk gaat voor. Met wie is ze uberhaubt aan het stappen. Want ik betwijfel dat klasgenoten ook 3 keer per week mogen stappen. Van welk geld doet ze dat trouwens. Want heeft ze nog tijd voor een bijbaantje.


 • wijsneus
  (--)
  07/06/2022
  17:37

  Bijna 18 en toch kan moeder geen antwoord geven op de vraag of ze zelf helemaal mislukt is in het leven omdat ze zelf op haar 17e op tafels stond te dansen(!!) zo dronken als een geit en mss nog meer stofjes tot zich genomen.

  Ik neem aan van wel, je dochter is dus verwekt op je 17e toen je niet meer wist wat je deed en dat wil je voorkomen? Je hebt je school niet afgemaakt en zit in de bijstand neem ik aan? Ja, dat is niet zo slim.

  Zo irritant als iemand een non-probleem dat zichzelf al aan het oplossen is bovendien zich te hoog verheven voelt om antwoord te geven aan mensen die de tijd nemen haar vragen te beantwoorden. Ook al willen ze haar dochter als een 14-jarige behandelen.

  Waarom schrijf je hier, om te horen dat je een top-moeder bent? Surprise: die bestaan niet…


 • Swan
  (46)
  18/08/2022
  12:04

  Zeg Wijsneus, wat is jouw probleem?

  Je kunt duidelijk lezen dat mevrouw 49 is en met een dochter van 18 was ze dus niet 17 en zwanger. Wat maak jij een hoop aannames alleen omdat iemand niet op je reactie reageert.

  Ik zie je trouwens onder alle panelverhalen reageren, vaak ook niet zo vriendelijk. Ik vraag mij dus af wat je doel is met deze reacties. Het lijkt meer alsof je hier bent om ruzie/discussie uit te lokken en als dat niet lukt kom je nog bozer uit de hoek.


image

Stephanie is moeder van Sterre, een zorgintensief kind. Ze ervaart het moederschap van Sterre als heel bijzonder en schrijft er een boek over...

Stephanie (34) LEES
detail
image

Iris kwam overspannen thuis te zitten. Door mindfulness kreeg ze haar leven op de rit. Vooral de mindfulness voor mama's hielp haar in het dagelijks leven.

Iris (41) LEES
detail
image

Ole woont in Denemarken en voor hem is verhuizen geen optie. Om een leven met hem te kunnen opbouwen, zal Marlies dus moeten emigreren…

Marlies (40) LEES
detail
image

Jeanet en Michiel zijn al 20 jaar bij elkaar, maar is hun huwelijk ook sterk genoeg om Jeanets slippertje te overleven....

Jeanet (41) en Michiel (43) LEES
detail